Jak si navrhnout kuchyňskou linku?
Jak si navrhnout kuchyňskou linku?
Je to již 20 let co jsem na své první prodejně dělal návrh kuchyně pro zákazníka. Od té doby jsem jich vytvořil už bezpočet. Často zákazník přišel s tím, že vůbec neměl představu, jakou kuchyni by vlastně chtěl. Případně představu měl, ale špatně realizovatelnou, případně zcela špatnou. Sepsal jsem tehdy návod, jak si sami mají udělat první návrh a až s tímto prvotním návrhem přijít a dále jej v našem kuchyňském studiu rozvinout. Tyto zásady samozřejmě platí stále a vám teď mohou pomoci pokud si chcete vytvořit návrh sami, nebo si chcete jen ud ...
Dvakrát měř...
První důležitý krok je situační nákres. Ten si pořídíme tak, že vezmeme čtverečkovaný papír a nakreslíme si na něj půdorys místnosti, nebo alespoň prostoru kde má kuchyně stát. Není to tak jednoduché jak to může vypadat. Musíte přesně změřit délku všech stěn a také zjistit, zda zdi svírají pravý úhel. Dále je třeba zakreslit do plánku všechny dveře, okna, překážky, radiátory apod. Je dobré zaznačit i kde jsou zásuvky, voda a odpad, protože podle toho se pak budeme orientovat jak umístit dřez či spotřebiče. Vše se zakresluje v nějakém měřítku. Proto je vhodný právě čtverečkovaný papír. Pak můžeme dát třeba 1 čtvereček = 10 cm. V tomto měřítku máme-li místnost 3 x 4 m budeme potřebovat 30 x 40 čtverečků. A když budeme zakreslovat skříňku, která má 80 x 60 cm, budeme jednoduše počítat 8 x 6 čtverečků.
Zmínil jsem nutnost ověřit, zda zdi svírají pravý úhel. To je nezbytné hlavně pokud plánujeme rohovou kuchyni. Pokud nemáme k změření úhlu nástroje, pak postačí změřit vždy od rohu 2 metry na každou stranu podél zdi, udělat si rysku a poté změřit vzdálenost mezi těmito ryskami. Měla by být 283 cm. Pokud se vzdálenost liší o trochu, pak to není problém. Pokud se liší o více, pak musíme počítat, že budou zapotřebí nějaké lišty, aby zamaskovaly spáru, která se nutně bude kolem jedné strany kuchyně tvořit, nebo bude třeba přiřezat korpus rohové skříňky.
Zakreslení dolních skříněk
Zpravidla začínáme plánovat kuchyni od dolních skříněk. Je to proto, že dole bývá více překážek, které je třeba brát do úvahy při projektování kuchyně na míru. Zároveň dolní skříňky plní důležitější funkce než horní, takže jejich uspořádání a umístění je důležitější pro celkovou ergonomiku a fungování kuchyně. Například umístění myčky bude omezeno tím, kde je přívod vody a odpadu. Určitě se dá za skříňkami táhnout voda či odpad pár centimetrů, nebo i nějaký metr, takže umístění myčky nemusí být přesně tam kde je vývod vody a odpadu, ale táhnout trubky někde za dva rohy už by byl problém. Hlavní pravidla při plánování kuchyně na míru:
a) dolní skříňky mají obvykle 60 cm hloubku. Kreslíme je tedy 6 čtverečků hluboké (dle měřítka, které jsme si zvolili na začátku). I když výrobce uvádí například hloubku dolní skříňky 50 cm, nenecháme se zmást – skříňka nikdy není doražená až na stěnu, ale nechává se za ní trochu místa kvůli soklu, nerovnostem, potrubí a podobně. Stejně tak pracovní deska přesahuje přes skříňku obvykle 3-4 cm. I pracovní desky se nejčastěji vyrábí 60 cm hluboké, takže stejnou hloubku zakreslujeme do plánku, protože 60 cm nám pak zabere ta pracovní deska.
b) podobná situace je u rohů, kde počítáme 90 x 90 cm u klasických rohových skříněk i když samotná rohová skříňka je menší. Opět prostě počítáme s tím že za skříňkou je prostor. Existují také rovné rohové skříňky. Což je trochu protimluiv, ale v podstatě to znamená že skříňka je rovná, má na jedné straně dvířka cca 40 cm a pak už jen pevný bok 60 cm dlouhý, ke kterému se přirazí do pravého úhlu druhá skříňka. Tyto skříňky obvykle vyžadují 100 x 60 cm prostoru + pak to co zabere ta skříňka, kterou k ní přirazíme.
c) nezapomínejme, že musíme mít i kolem skříněk prostor na práci a manipulaci. Nejméně se doporučuje 120 cm. "Přeskříňkovaná" kuchyně nebude vypadat dobře a ani se na ní dobře neude pracovat.
d) každá kuchyně by měla mít alespoň jednu zásuvku, varnou desku a dřez. Jejich umístěním obvykle začínáme projekt protože toto nás nejvíce limituje, co se týče rozvržení plánované kuchyně.
e) obvykle nedáváme dřez hned vedle varné desky, protože stříkající voda nesvědčí varné desce a horko zase nesvědčí plastovému odkapávači na nádobí. A stejně tak není optimální aby byli těsně vedle sebe chladnička se sporákem. Správné pořadí prvků kuchyně je chladnička - dřez - varné centurm. Mít pořadí chladnička - varné centurm - dřez je chyba, ale někdy žel nic jného nezbývá.
Zakreslení horních skříněk
Horní skříňky přizpůsobujeme obvykle dolním. Experimenty kdy nad skříňku 60 dolní umístíte 50 horní si raději odpusťte. Nebude to dobré. Výjimkou může být kombinace kdy máme dolní skříňky 40 se šuplíky a 40 cm s dvířkem a horní nad ně dáme 80 cm širokou dvoudveřovou. Někdy se i dělá to že nad skříňky 30 + 50 dáte skříňku 80 cm, ale neoplatí se to přehánět. U horních skříněk pamatujeme zejména na toto:
a) nad sporák nebo varnou desku je nutno umístit digestoř. Jednak pomáhá omezovat pachy z vaření a klasická vysoká horní skříňka pokud bude příliš vystavená horku a páře, aniž by mezi ní a sporákem byl digestoř, tak se brzy zničí
b) používejte vitríny s rozumem. Vitríny rozveselí a ozvláštní kuchyni, ale do vitrín je vidět. Takže je třeba počítat, že tam pak nemůžete dát staré hrnce. Dnes se i používají vitríny s kouřovým sklem a podsvícením polic. Tento relativně drahý typ vitrín přidá kuchyni na atraktivitě a zároveň do vitrín není tolik vidět aby to působilo rušivě.
c) mezera mezi horními a dolními skříňkami obvykle bývá kolem 50 cm. Výška dolních skříněk včetně pracovní desky je 85 – 91 cm, podle toho jestli použijete nožky 10 nebo 15 cm vysoké a pracovní desku 28 nebo 38 mm tlustou. Dá se tedy předpokládat, že horní skříňky budou začínat ve výšce 135 - 140 cm od země. Je dobré to vzít do úvahy při plánování elektrických zásuvek a vypínačů, které nejlépe vypadají "schované" kousek pod horními skříňkami.
d) horní skříňky jsou obvykle hluboké 28-30 cm. A protože visí přímo na zdi, zakreslujeme je do plánku jako 3 čtverečky hluboké.
e) obvyklá výška je 72 cm nebo 92 cm. Populární jsou i skříňky s výklopnými dvířky, které mají výšku 36 cm. Dávají se nad digestoř samostatně, nebo v párech po dvou nad sebe, kdy 36 + 36 pak odpovídá výšce klasické 72 cm vysoké skříňky. Někde se ale setkáte i s jinou výškou horních skříněk v nabídce.
f) potravinové skříně a vysoké skříně na vestavné spotřebiče mají obvykle výšku 207, 2013 nebo 227 cm. Vybereme takové, aby nám ladily s horní hranou horních skříněk. Tedy například pokud budeme mít horní skříňky 72 cm vysoké, dolní skříňky s vyššími 15 cm nožkami, tak sáhneme po 213 cm vysoké potravinové skříni. Protože 91 cm dolní skříňky + 50 cm mezera + 72 cm horní skříňky je 213 cm.
Zakreslení okolí a drátěný model
Nakonec je vhodné zakreslit i okolí kuchyně. Uvidíme tak, jestli se nám ještě do kuchyně vejde třeba i rohová lavice, stůl a podobně. Ověříte si tak i že vaše nová kuchyně na míru nebude překážet v průchodu z nějakých dveří, budou se dát otevírat všechny okna a podobně.
Pro další postup máme na výběr vzít tento náčrtek a jít do kuchyňského studia, kde nám projektant podle něj udělá model kuchyně, zhodnotí a kuchyni objedná. Toto je obvykle nejdražší možnost, protože odborníci prostě něco stojí. Ale je to snadné a pohodlné.
Další možnost je vyzkoušet si kuchyni namalovat v některém volně dostupném programu, kde si online jednoduše sami uděláme model kuchyně, buď drátěný, nebo fotorealistický. Dnes už takových programů pro plánování kuchyně existuje řada od jednoduchých, které zvláde i starší dítě, až po profi. Z těch jednodušších se dá jmenovat například HomeByMe. Nebo vám poradí Google. Takto si ověříte že skutečně váš náčrtek je v pořádku a vaše vysněná kuchyně na míru bude vypadat a sloužit dle představ. Samozřejmě pokud jste si náčrtek udělali poctivě, nemusíte pak model kuchyně dělat vůbec. Následně už jen na našem webu vyberete vhodnou barvu a dezén kuchyňských dvířek a potřebné skříňky objedáte. Tato možnost samozřejmě vyžaduje z vaší strany trochu více práce, než když nakráčíte do kuchyňského studia a necháte si vše navrhnout od nich, ale výsledek může být mnohem lepší, protože vás nikdo nebude tlačit do něčeho co mu přinese větší tržbu, ale pro vás to bude třeba zbytečné, budete to mít "podle sebe" a tak se pak i lépe budete ve své kuchyni cítit. O tom že tímto způsobem ušetříte často i víc jak půlku ceny kuchyně asi ani nemusím mluvit. Ostatně stačí si zkusit u nás pár skříněk naklikat do košíku, abyste měli představu, kolik taková větší kuchyně, kde bude třeba 15-20 skříněk bude stát.
Hodně úspěchů při plánování vaší kuchyně na míru vám přeje tým MOBINO
Ing. Jaroslav Leuko
autor článku projektuje kuchyně více jak 20 let